Krajský dotační program na podporu sociálních služeb v roce 2017

V roce 2017 byly z tohoto projektu podpořeny následující sociální služby naší organizace:

Vyhodnocení dotazníkového šetření mezi uživateli Charitní pečovatelské služby – březen 2018

Ve dnech 26.3. – 30.4.2018 proběhlo dotazníkové šetření mezi uživateli Charitní pečovatelské služby za účelem dalšího zkvalitňování poskytovaných služeb a z důvodu zjištění zájmu o rozšíření provozní doby sociální služby. Pracovníci Charitní pečovatelské služby rozdali uživatelům celkem 114 dotazníků spokojenosti. Návratnost vyplněných dotazníků byla 48% (celkem tedy 55 dotazníků).

Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Foto: Jakub Žák

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

Vojenský fond solidarity vyhlásil sbírku na pomoc rodinám tří padlých vojáků

Čest jejich památce

Vojenský fond solidarity vyhlásil mimořádnou finanční sbírku ve prospěch rodin vojáků rotného Martina Marcina, desátníka Kamila Beneše a desátníka Patrika Štěpánka, kteří zahynuli v neděli 5. srpna 2018 při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Přispět lze na účet nebo formou DMS, a to do 31. srpna 2018.

Příměstský tábor HOBIT

Ve dnech 23. 7. – 27.7. proběhl v NZDM DéDéčko v Dolním Dvořišti příměstský tábor pod vedením Charity Kaplice. Celý tábor se nesl v tématu „Hobit“ od J. R. R. Tolkiena, děti tedy čekal fantastický svět plný dobrodružství, příšer a hádanek.

Vlna veder ohrožuje seniory. Charita aktivovala krizový plán pro horké dny

Na lavičce domova v Mukařově. Snímek archiv Arcidiecézní charity Praha

Hodně pijte a nechoďte na slunce. Tak zní doporučení Charity pro všechny a pro seniory zvlášť. Vlna veder, která zasáhla naši republiku, totiž představuje nebezpečí zejména pro seniory a chronicky nemocné. Pro jejich organismus znamená horko velkou zátěž a při nedostatečné konzumaci tekutin snadno kolabují. Charita Česká republika aktivovala plán pro horké dny, seniory v terénu i ve svých zařízeních vybízí k dodržování pitného režimu, mění jídelníček a ochlazuje jejich prostředí všemi dostupnými prostředky.

Skupinová terapie pro osoby ohrožené domácím násilím

České Budějovice – Od září 2018 bude v Č. Budějovicích zahájen nový běh skupinové terapie, kterou povedou zkušení psychoterapeuti Dana Bedlánová a PhDr. Filip Abramčuk, Ph.D.. Skupina je bezplatná a diskrétní. Více informací zde.

Diecézní charita jako jeden tým a v novém sídle

České Budějovice – Diecézní charita funguje jako jeden tým a v novém sídle. Téměř před dvěma lety se pozice ředitele Diecézní charity České Budějovice ujal Jiří Kohout. V prázdninovém vydání magazínu Setkání, které vydává Biskupství českobudějovické, se můžete dočíst více o jeho dosavadním působení a změnách v rámci charity jakožto největšího poskytovatele sociálních služeb v českobudějovické diecézi, a také o nově otevřeném sídle DCHCB.

Jsme ze stejné planety: cizinci, kteří našli v ČR druhý domov, protože tu je krásně

České Budějovice – Výstavu s názvem Jsme ze stejné planety uvedl ve středu 11. července v křížové chodbě dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích známý český dokumentární fotograf a pedagog Jindřich Štreit. Putovní výstava, kterou organizuje Poradna pro cizince a migranty při Diecézní charitě České Budějovice zahrnuje výběr dvaceti fotografií cizinců, kteří zde našli druhý domov.

Charita otevřela asistenční infolinku v ukrajinském jazyce

Začátkem července zahájila provoz infolinka pro cizince z Ukrajiny, kteří se ocitli ve složité situaci a potřebují spolehlivé informace ve své mateřštině, aby mohli své záležitosti řešit. Charita Česká republika tímto rozšířila stávající nabídku pro občany z Mongolska a Vietnamu. Nabízená služba je bezplatná, volající platí pouze cenu hovoru dle tarifu svého operátora.